dimecres, 2 de març del 2011

Decidim fer carbonet

Aquest hivern, finalment s'ha dut a terme una de les actuacions previstes al projecte i contemplades al PTGMF de la finca del Polell-Masjoan, que consisteix en la recuperació dels antics espais oberts de la finca; en aquesta ocasió l'actuació consisteix en la tallada d'una plantació d'Avet Douglas (Pseudotsuga menziesii), que varen ser plantats al camp del Saüc, a finals dels seixanta, principis dels setanta, coincidint amb l'èxode rural i l'abandonament massiu de la muntanya i concretament del veinat de Santa Susanna. Més de 40 anys després d'haver estat plantats, els arbres han estat tallats i destinada la seva fusta per a la reconstrucció d'una antiga masia anomenada el Vilaró (propietat de l'amic Miki), concretament taulons per als terres del pis i per a la teulada.

Detall de la teulada del Vilaró

També n'hem fet els cavallets que utilitzem per a fer els encaixos del futur porxo del Masjoan.


Un cop tallats els arbres i retirada la fusta, al camp del Saüc hi han quedat les soques i tota la brancada. Tal i com sol passar en aquesta mena de campanyes. Avui en dia la pressió pel rendiment i els beneficis econòmics fan que un cop retirat el producte principal, en aquest cas la fusta, no es pugui perdre temps amb els subproductes, en aquest cas la brancada.
Però  com que no ens agrada aquesta manera de funcionar, que es limita a mesurar-ho tot únicament des del punt de vista econòmic, sense valorar els altres beneficis. Hem decidit fer carbonet de la brancada dels Douglas. Fent-ne carbonet de la brancada aconseguim varis objectius:

*Retirar la brancada, per tal de recuperar l'antic camp del Saüc,
*Eliminem un material piròfit i per tant disminuïm el risc d'incendi forestal a l'estiu.
*No utilitzem grans maquinaries per a triturar les branques, les quals son molt cares i cremen combustibles d'origen fòssil.
*Obtenim una energia renovable i sostenible.
* No contribuïm al canvi climàtic, doncs el CO2 que s'allibera no prové del subsòl sinó que es tracta de CO2 que ja es trobava a l'atmosfera i que els arbres havien fixat mitjançant la fotosíntesi.

Per a poder fer el carbonet, hem hagut de reparar una antiga caldera propietat d'en Miquel Casas (mestre carboner de la Roca del Vallés), l'estat de la caldera és molt precari després d'haver treballat tants anys, hem hagut de soldar-ne tots els forats i fer-li una tapa nova amb la inestimable ajuda del Zahino.


 Ara ja estem a punt per començar a fer carbó de la brancada dels Douglas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada